Додано: 19 вересня 2017

Діамант: на що звернути увагу і як відрізнити справжній камінь від підробки?


Діамантом називають огранований особливим чином алмаз. Прикраси з діамантом вважаються предметом розкоші, стилю і високого статусу. Цей зоряний, блискучий камінчик ще з давніх часів по праву входить до числа найбільш затребуваних, популярних і дорогих каменів планети.


diamond-wallpaper-10381-10749-hd-wallpapers.jpg


Але всупереч його гучному статусу і невгамовним бажанням знайти цю коштовність, не всі знають про те, як правильно вибрати діамант і не попастися на підробку. Тому сьогодні ми постараємося розібратися в усіх тонкощах і правилах вибору справжнього діаманта.


По-перше, варто зауважити, що оцінка якості діаманта проводиться в 4-х напрямках:

brilliant-watter.jpg



1. Вага діаманта

Напевно, практично всі чули слово «карат». Але не кожен з нас знає, що конкретно воно означає. Отже, карат - це одиниця вимірювання ваги дорогоцінного каменю. 1 Сt (карат) прирівнюють до 0,2 грама.

Існують камені різних розмірів. У ювелірних прикрасах, як правило, діаманти від 0,02 Сt (≈1,7 мм) до 4,00 Ct (≈10,4 мм). При виборі каменю за цим параметром все залежить лише від вигляду виробу, інкрустованого діамантом (діамантами), Ваших особистих вподобань і суми, яку Ви готові витратити :)



Колекція: прикраси з діамантами

Золотое помолвочное кольцо "Сердце" с бриллиантамиЗолотое помолвочное кольцо "Сердце" с бриллиантами

Золота заручальна каблучка "Серце" з діамантами 




2. Колір


Багато хто вважає, що більшість алмазів - безбарвні, прозорі. Але це не так. Насправді абсолютно безбарвні камені зустрічаються досить-таки рідко і мають дуже високу цінність. В основному, діаманти мають якийсь відтінок. Найчастіше він лише ледь помітний оку звичайної людини, не пов'язаної з ювелірною майстерністю, але добре визначається професіоналами.

Золотой крестик с бриллиантамиЗолотой крестик с бриллиантами

Золотий хрестик з діамантами



Умовно діаманти за кольором поділяються на 2 групи:



1) Діаманти з жовтим або коричневим відтінком (починаючи з практично прозорих, з ледь помітними м'яко-жовтими переливами, каменів, закінчуючи екземплярами досить насиченого кольору).


Існують «еталонні» кольори алмазів. Вони обчислюються за шкалою GIA. Її суть в тому, що кожному відтінку (в міру його насиченості) присвоюється літера (від D до Z) .


cvet_brillianta.png


Чим вища прозорість діаманта - тим, як правило, вища його рідкість, цінність і, відповідно - вартість.



2) Діаманти так званих «фантазійних» кольорів. Сюди відносять камені блакитного, червоного, зеленого, синього, фіолетового, рожевого і інших відтінків. Насиченість кольору також досить варіативна.


koltso_almaz_brilliant_karat_fon_60.jpg


Алмази таких кольорів зустрічаються в природі дуже рідко. Тому вони мають досить високу цінність для ювелірів і любителів прикрас з діамантами.


mineracao01.jpg



 
3. Чистота


Під чистотою діаманта вказується відсутність в камені внутрішніх або поверхневих дефектів (які неможливо видалити за допомогою полірування без втрати ваги каменю) або будь-яких вкраплень. Багато з цих дефектів можуть бути практично невидимі для звичайної людини, але для майстра-ювеліра вони добре помітні за допомогою збільшувального скла або спеціального мікроскопа.


І, звичайно ж, «чисті» діаманти, в яких повністю відсутні дефекти (що зустрічається дуже рідко) вважаються найбільш цінними і дорогими.


brilliant-granen.jpg




4. Якість огранювання


До цього пункту належать збереження пропорцій і симетрія граней при обробці матеріалу та полірування каменю. Полірування каменю, а саме його якість, є досить важливим аспектом при виборі каменю. Його межі повинні бути рівномірно гладкими, глянцевими, без зазубрин і нерівностей.


А момент, який стосується огранки діаманта є досить спірним. Так як для однієї людини якась особливість будь-якого виду ограновування і відхилення від загальноприйнятої «норми» може бути недоліком каменю, а для іншої такого роду недосконалість може здатися лише унікальною особливістю саме цього примірника, що значно підвищить цінність цього діаманта.


GE1305-pinkstar2.jpg





Як обрати якісний діамант?

 
Або 6 простих способів відрізнити справжній камінь від підробки


diamond_0001_has_some_pics_of_diamonds_the_hardest_high_resolution_desktop_3520x2640_wallpaper-361202.jpg



1. Просто подихайте на Ваш камінчик. Справжній діамант не пітніє і залишається чистим. Якщо ж камінь на кілька секунд стане каламутним - найімовірніше, перед Вами підробка.



2. Покладіть діамант верхньою стороною на будь-який невеликий текст і спробуйте прочитати його через камінь. Якщо у Вас в руках справжній діамант - Вам це не вдасться. Тому що завдяки великому заломленню світла, діамант не тільки радує нас своїми неповторними переливами і блиском, але і здатний спотворювати предмети, на які Ви дивитеся крізь нього.



3. Грань, що з'єднує верхню і нижню частину діаманта, у справжнього каменю повинна бути матовою, а не скляно-прозорою.


Screenshot_5.png



4. Стисніть діамант у себе в руці. Якщо камінь справжній - він НЕ нагріється швидко, а буде прохолодним деякий час.



5. Візьміть шматочок наждачного паперу і делікатно проведіть ним по каменю. Якщо на ньому залишилися хоча б найменші сліди - перед Вами підробка.



6. Злегка натискаючи, проведіть гострим краєм діаманта по скляній поверхні. Діамант - один із найтвердіших матеріалів в світі, тому справжній камінь, найімовірніше, як мінімум, залишить на склі подряпину.


Читайте також: Білий і чорний діамант - протилежності, що притягують

Ласкаво просимо

Виберіть валюту: